De recepten van Belgourmet
De recepten van Belgourmet  
Belgourmet
Recettes en français | Terug naar home page | World Recipes | Recipes in English | Kontakt

Meer recepten  Home page  Een recept bijvoegen  Vertel het aan uw vrienden
Nu zijn er 322 verschillende recepten in ons kookboek

Recepten opzoeken:    
terrine van konijn  
Receptnummer: 344
Afzender: STEFAN VLAEMINCK
Klassering: Recipe Unrated
Geef uw cotering
Aantal porties: NA
Calorieën per portie: NA
Bereidingstijd: NA
Moeilijksheidgraad: Gemiddeld
Versie voor het printen
Ingrediënten:
4 konijnebillen
300 gram gerookt spek in sneetjes
300 gram kippelevertjes
300 gram gehakt
reepjes vet
1 rode paprika
1 rode ajuin
look
bieslook
5 verse shitakes
olijfolie
2 eierdooiers
3 eetlepels bloem
een scheut Cognac
roze en groene peperbollen
cayennepeper
provençaalse kruiden
gele mosterdzaadjes
Bereidingswijze:
Koop in het grootwarenhuis een 4 tal konijnebillen die je moet ontbenen. De mooie stukken hou je apart, de minder mooie stukken zullen later meegemixd worden.

Verder heb je van bij je slager nog nodig : een 300 gram gerookt spek in fijne plakjes versneden, een 3OO gram kippe- en/of konijnelever en een 300 gram kalkoen- (of varkens-) gehakt. Ook nog wat reepjes vet voor de eindversiering

Van bij de kruidenier haal je Ă©Ă©n rode paprika en Ă©Ă©n Spaanse ajuin, look, bieslook, een paar shii-takes (5) en hopelijk heb je de rest al in huis

Je mengt de gemixte levertjes samen met de minder mooie stukjes konijn en het kalkoengehakt tot Ă©Ă©n vleesmassa.

Je voegt daar wat olijfolie, twee eierdooiers en een klein beetje bloem aan toe en ook een scheut (Spaanse) Cognac. (belangrijk)

Verder ga je de look door de lookpers halen en erbij mengen, wat roze en groene peperbollen op zijn geheel alsook wat gemalen 4 seizoenen-peper, grof zeezout, cayennepeper, Provençaalse kruiden (indien mogelijk verse tijm), bieslook versneden en gele mosterdzaadjes. (experimenteer zelf met de hoeveelheden)

De rode paprika en de ajuin in kleine stukjes snijden en de helft van beide door het vlees mengen. Ook de shii-takes mogen nadat ze gekuist werden in het vlees worden gemengd.

Nu is het tijd om je terrine(s) klaar te maken. De binnenkant van de terrine(s) lichtjes inoliën en daarna bekleden met de spekreepjes.

Het vlees met al zijn ingrediënten erin doen.

De mooie stukjes konijn, die we vanaf het begin gespaard hadden, gaan we nu gelijkmatig verdelen en middenin het vlees in de terrine duwen. Ook de niertjes van het konijn kun je op die manier erbij doen.

Wanneer alles nu in de terrine is verdwenen, leggen we nog wat vetreepjes als versiering kruiselings over de terrine heen, samen met wat paprika, een ajuinrondeeltje, een paar roze peperbolletjes en wat mosterdzaadjes. We overgieten het geheel met nog wat olijfolie en dan is het stilaan tijd voor de oven !!!

De oven moet je voorverwarmen op 200 graden en je terrine (gietijzer met deksel) moet geplaatst worden in bain-marie, dus in een ovenschaal gevuld met water zodat tijdens het bakken, de terrine niet te veel kan uitdrogen.

De bovenzijde van de terrine overdek je aanvankelijk met een stukje aluminiumfolie indien er geen deksel aan zit en je plaatst ze in de oven eenmaal deze op temperatuur is. Na een uur haal je de folie eraf en het volgende half uur is het belangrijk dat je de evolutie van je terrine in de gaten houdt.

Wanneer de bovenzijde neiging heeft om te gaan verbranden, de temperatuur verlagen.

Normaal gezien moet het vlees in de terrine ietwat gekrompen zijn, mag de bovenzijde ook goed bruingekleurd zijn, maar niet over het hele oppervlak zwartgebakken!

Na een goed uur in de oven zou de klus moeten geklaard zijn. Je opent de oven, haalt met de nodige voorzichtigheid de terrine eruit en zet ze op een koele plaats, waar ze helemaal kan afkoelen en opstijven.

Wat eerst nog een vette kolkende olie rond het vlees leek te zijn, stijft nu op tot een lekkere gelatineachtige massa, die de terrine tegen uitdrogen zal behoeden, hoewel … eenmaal je de terrine zult geproefd hebben, is de kans tot uitdrogen ervan praktisch onmogelijk.

Je maakt een klein mesclun slaatje klaar waarin je wat olijfolie en wijnazijn of balsamico azijn hebt vermengd en je legt een stukje terrine van anderhalve tot twee centimeter dik erbovenop.
Additional Kommentaar:
Hoewel ik het nog nooit zelf geprobeerd heb, veronderstel ik dat je in het jachtseizoen met een identieke bereiding een hazenterrine kunt maken indien je het konijn door een haas vervangt!

Bezichtig alle kategorieën: 

Bezichtig alles cuisines: 
  Home page  Een recept bijvoegen  Vertel het aan een vriend
Nu zijn er 322 Verschillende recepten in onze keukenboek

Zoek naar recepten:    

Copyright BelGourmet
www.belgourmet.be